Składniki: (w temperaturze pokojowej) ok. 12 sztuk
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml maślanki
- 120 g cukru
- 100 g czekolady gorzkiej
- 80 ml oleju (np. rzepakowego)
- 50 g deserowej czekolady
- 30 g kakao naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
W drugiej misce krótko zmiksować składniki mokre: maślankę z olejem i jajkami. Dodać suche składniki i zmiksować tylko do połączenia.
Czekoladę gorzką drobno posiekać i wmieszać w masę.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Wylać masę mniej więcej do ¾ wysokości foremek. Posypać drobno pokrojoną deserową czekoladą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C i piec około 25 minut.
Smacznego!