Składniki:
(na ok 25 racuchów)
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki cukru
- 2 małe jabłka
Wykonanaie:
Oddzielamy żółta od białek. Do miski z żółtkami dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy na przemian mleko z mąką (z proszkiem do pieczenia) i miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
Jabłka ucieramy na tarce, dodajemy do masy. Na koniec dodajemy również ubite białko i wszystkie składniki mieszamy łyżką do połączenia składników.
Wykładać po około łyżce ciasta na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Podać z cukrem pudrem i dżemem lub konfiturą:)
SMACZNEGO !