Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 0,5 kg serka śmietankowego
- 4 łyżki cukru
- 400 ml śmietany 30%
- Śnieżka
- Śmietan – fix
- 2 galaretki cytrynowe
- Ponadto:
- 10 dkg kokosu
- Słoik dżemu brzoskwiniowego
Wykonanie:
Ze składników na ciasto upiec biszkopt. Gdy ostygnie przekroić na pół. Wykonanie masy:
Ser zmiksować z cukrem. Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wody. Śmietanę zmiksować ze śnieżką i śmietan – fixem. Do sera dodać tężejącą galaretkę, następnie śmietanę, wszystko wymieszać. Masą przełożyć biszkopt. Wierzch posmarować dżemem i posypać posypką.
Wykonanie posypki:
Rozpuścić 0,5 kostki masła, dodać 3 łyżki cukru, następnie 10 dkg kokosu, zeszklić na złoty kolor.
Smacznego!