Składniki:
Brownie
• 200 g masła
• 200 g gorzkiej czekolady
• 3 jajka
• 200 g cukru
• 135 g mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
Masa serowa
• 500 g twarogu sernikowego
• 50 g miękkiego masła
• 50 g cukru
• 1 jajko
• 1 cukier wanilinowy
• 1 budyń waniliowy
Oraz
• słoiczek wiśni w syropie
Wykonanie:
• Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować niedużą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm. Posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Brownie
• Masło pokroić w kosteczkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i na minimalnym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.
• W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
• Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki.
Masa serowa
• Ser i masło ogrzać w temperaturze pokojowej, zmiksować. Dodać cukier, jajko, cukier wanilinowy i proszek budyniowy. Zmiksować na jednolitą masę.
• Wyłożyć na brownie i cienkim końcem drewnianej łyżki zrobić kilka „ósemek” w jednej i drugiej masie. Wyłożyć wiśnie i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 – 45 minut.
Smacznego!
