Składniki:
mała blacha o wymiarach ok. 24x 24cm
Ciasto:
- 2 pełne szklanki mąki
- 200 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 jajko
Jabłka:
- 2 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Z podanych składników zagnieść ciasto kruche (ręcznie na stolnicy): do przesianej mąki dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Zacząć ugniatać.
Potem dodać jajko i połączyć składniki w jednolite i gładkie ciasto.
Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić na plasterki i włożyć do garnka. Dodać cynamon i gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut aż jabłka zmiękną i się rozpadną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Wyjąć jedną połówkę ciasta z lodówki, pokroić nożem na plasterki i wylepić nimi spód formy, doklejając brakujące miejsca palcami.
Na spód wyłożyć jabłka. Wyjąć drugą część ciasta i pokroić ciasto na plasterki i ułożyć na wierzchu.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 – 45 minut lub na złoty kolor.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wyszło pyszne:)