Składniki:
KRUCHE CIASTO
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1/4 szklanki drobnego cukru
• 1 torebka cukru wanilinowego
• 250 g masła
• 3 łyżki smalcu (jeśli nie macie może być masło)
• 5 żółtek
JABŁKA
• 1 kg jabłek (najlepiej sprawdza się odmiana szara reneta ale możecie użyć bez obaw innej)
• 1 torebka cukru wanilinowego
• 4 łyżki soku z cytryny
• 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
• 1 łyżeczka cynamonu
BEZA
• 5 białek
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
KRUCHE CIASTO:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajka, smalec oraz pokrojone (lub miękkie) masło. Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej masy.
Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i schować do zamrażarki na ok. pół godziny.
JABŁKA
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, proszek budyniowy oraz cynamon, wymieszać, odstawić. Nagrzać piekarnik.
Wyjmujemy z zamrażarki 2/3 ciasta
Na posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładamy ciasto (wyklejamy). Wstawiamy do podpieczenia do piekarnika.
BEZA
Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Po skończonym cukrze ubijać jeszcze przez ok. 2 – 3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzchu bezę i na końcu starte na tarce ciasto zamrażarki
Piec przez ok. 35 minut w 180*C (termoobieg) na złoty kolor.
Smacznego!