Składniki: ok. 20 sztuk
- 400 g masy kajmakowej z puszki
- 90 g ryżu preparowanego
- 50 g połamanej białej czekolady
- 50 g połamanej mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Masę kajmakową z puszki równo rozdzielić pomiędzy dwa małe rondelki. Do jednego z nich dodać połamaną białą czekoladę, do drugiego czekoladę mleczną. Ustawić na kuchence, na niewielkiej mocy palnika i podgrzewać, mieszając, do roztopienia się czekolady.
Przygotować dwie większe miseczki, odpowiednio przelać do nich gotowe masy. Do każdej z nich dodać po 45 g ryżu preparowanego i wymieszać z masą.
Lekko zwilżyć dłonie wodą. Nabierać większe porcje ryżu i formować na kształt kulek. Jeśli masa będzie sprawiała trudności w formowaniu można na krótką chwilę umieścić miseczkę w lodówce, do czasu gdy czekolada lekko zgęstnieje.
Uformowane kulki przełożyć na talerz i włożyć do lodówki, do zastygnięcia. Przełożyć do papilotek.
Smacznego!