Składniki:
Na blachę 40 x 25
- 7 jajek
- 5 szklanek mąki – 3,5 szklanki mąki tortowej
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 jabłka / rabarbar / truskawki
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem na sztywno, kolejno dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Strugą wlewamy olej i dalej ubijamy do połączenia składników.
W drugim naczyniu łączymy mąki z proszkiem do pieczenia, dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao.
Masę jajeczną również dzielimy na dwie części do jednej dodajemy mąkę z kakao i mieszamy wszystkie składniki razem (ja przy użyciu ręki tak jak biszkopt) do uzyskania jednolitej masy (dość gęsta ).
Tak samo postępujemy z drugą jasną masą.
Do wytłuszczonej i obsypanej mąką blaszki wlewamy na zmianę masę jasna z ciemną na koniec przy pomocy wykałaczki mieszamy masy.
Opcjonalnie możemy dodać owoce. Jabłka obrać, pokroić i poukładać na wierzchu ciasta wciskając je w masę. Wstawiamy ciasto do piekarnika na 50 min nagrzanego do 160*C.
SMACZNEGO !