Składniki: na tortownicę o średnicy ok 22 cm
- 3 duże jajka
- 150 g cukru
- skórka starta z 1 małej cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 150 g mąki migdałowej
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Tortownicę posmarować masłem, wyłożyć papier do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 150*C.
Jajka ubijać z cukrem, skórką z cytryny oraz cynamonem na gęstą i jednolitą masę. Dodać mąkę migdałową i delikatnie wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę.
Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 – 40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić.
Posypać cukrem pudrem. Kroić na małe kawałeczki.
Smacznego!