Składniki: (tortownica 21 cm)
Spód:
Biszkopty
Masa:
- 500 g twarogu z wiaderka (użyłam: twaróg sernikowy Extra Jana)
- 200 g śmietanki 30 % (schłodzona w lodówce)
- 60 g cukru pudru
- 2 galaretki np. malinowe
- 250 ml wrzątku (do rozpuszczenia galaretek)
Owoce z galaretką:
- 200 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 350 ml wrzątku
Przygotowanie:
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, na dno kładziemy okrągłe biszkopty.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku (należy dość długo mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny).
W dużej misce umieść ser z wiaderka, zacznij miksować na niskich obrotach, jednocześnie wlewając stopniowo (z przerwami) przestudzoną ale nie tężęjącą jeszcze galaretkę. Masa serowa zrobi się rzadka.
Szybko trzeba przystąpić do ubijania śmietanki (gdyż masa serowa z galaretką bardzo szybko tężeje.) Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, najpierw na niskich obrotach, a później stopniowo zwiększamy, aż do momentu jak zrobi się sztywna.
Słodką bitą śmietanę dodaj do masy serowej z galaretką. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy szpatułki. Gęstą masę serową ostrożnie przełóż na spód z biszkoptów i wyrównaj powierzchnię. W masę serową wciśnij kilka truskawek. Następnie masę wstaw do lodówki. Gdy masa zrobi się bardziej sztywna wyłożyć resztę truskawek na masę.
W trakcie tężenia masy przygotuj galaretkę. Jedną galaretkę truskawkową zalej wrzątkiem. Potrzebujesz około 350 ml wrzątku. Tak samo jak wcześniej, mieszaj galaretkę do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową galaretkę odstaw na bok do przestudzenia. Galaretkę wylewaj na owoce dopiero wtedy, gdy całkowicie przestygnie i zacznie już lekko tężeć.
Sernik na zimno z twarogu umieść w lodówce do całkowitego stężenia masy i galaretki. Może to trwać około 4 godziny.
Smacznego!