Składniki:
tortownica 26 cm
BISZKOPT JASNY
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT CIEMNY
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 4/5 szklanka mąki pszennej
- 1/5 szklanka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DO NASĄCZENIA BLATÓW
- 60 ml wody
- 40 ml soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
KREM (Do przełożenia i do ubrania tortu)
- 500 g serka mascarpone
- 400 g śmietany 36%
- 90 g cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii
MUS TRUSKOWKOWY
- 80dkg. truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
KONFITURA DO PRZEŁOŻENIA
- 300 g truskawek
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
DO DEKORACJI
- 8-12 truskawek
- 6 kostek czekolady białej
- 6 kostek czekolady gorzkiej
- 2 łyżki śmietany 36%
Wykonanie:
- papierem do pieczenia wyłożyć dno tortownicy (wykładamy dno, następnie nakładamy obręcz i zapinamy, odcinamy nadmiar papieru wystającego na zewnątrz). Boki tortownicy zostawić niewyłożone ani nieposmarowane tłuszczem
- oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi partiami cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając
- Mąkę wmieszać z proszkiem do pieczenia, następnie wsypać do jajek i wymieszać najlepiej ręką bardzo delikatnie, by masa pozostała puszysta i sztywna
- wlać masę do tortownicy
- piec w 160-170°C przez ok. 40 min lub do suchego patyczka
- tak samo postępujemy z biszkoptem ciemnym
- po tym czasie na podłodze ułożyć złożony 2 do 3 razy koc, wyciągnąć biszkopt z piekarnika i zrzucić w formie na koc z wysokości ok. 60 cm. Ponownie włożyć do wyłączonego piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić biszkopt do wystygnięcia. Ja piękę go zwykle wieczorem i zostawiam na całą noc
- gdy biszkopt będzie całkowicie wystudzony, odkroić nożykiem boki od tortownicy i wyjąć z niej ciasto. Biszkopt przeciąć na 2 równe blaty
- przygotować konfiturę do przełożenia: 300 g truskawek umyć, odszypułkować i pokroić w niewielką kostkę. Następnie wrzucić ją do garnuszka (najlepiej z grubszym dnem) i dodać cukier oraz sok z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu przez 15 do 25 min. – do momentu aż, uzyskamy dość gęstą konsystencję, która wolno ścieka z łyżki. Po wystudzeniu konfiturą powinna jeszcze zgęstnieć i mieć konsystencję dość gęstego dżemu. Dlatego należy podgrzewać ją do momentu, gdy uzyskacie odpowiednią gęstość, nawet jeśli potrzeba na to więcej czasu. Należy uważać, by nie przypalić konfitury!
- przygotować płyn do nasączania: wycisnąć odpowiednią ilość soku z cytryny i rozmieszać go z wodą i cukrem
- przygotować mus do tortu i dekoracji : truskawki zmiksować i podgrzewać w rondelku z cukrem. Dodać sypką galaretkę truskawkową i energicznie mieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do niej trochę gorącego musu, zamieszać i wlać do pozostałych truskawek mieszając całość jeszcze przez chwilę Wystudzić i gdy mus zacznie tężeć wyłożyć go na wystudzony biszkopt.
- przygotować dekorację z truskawek z czekolady. Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu (nie wolno jej przegrzać). Dla nieco rzadszej konsystencji do polewy czekoladowej można dodać 1 łyżeczkę śmietany 36%. Polewę przelewamy do niedużego naczynia, maczamy truskawki i odkładamy na papier do pieczenia.
- wyskrobać ziarenka z laski wanilii i najlepiej rozetrzeć palcami z odrobiną cukru, by się rozdzieliły
- zrobić krem: ubić kremówkę – w tym celu powinna być dobrze schłodzona. Pod koniec ubijania dodać cukier z ziarenkami wanilii i chwilę miksować, następnie dodać serek mascarpone, wymieszać.
- pierwszy blat ułożyć na paterze (biszkopt jasny) i nasączyć 1/4 płynu do nasączania, następnie wyłożyć konfiturę i rozsmarować na nim 1/3 kremu
- położyć drugi blat (biszkopt ciemny), również nasączyć go 1/3 płynu, następnie rozsmarować na nim mus truskawkowy 2/3 porcji
- położyć następny biszkopt ( jasny biszkopt), nasączyć płynem, następnie wyłożyć konfiturę i rozsmarować na nim 1/3 kremu
- Położyć ostatni biszkopt (ciemny) Na bokach tortu rozsmarować kremu, a na wierzchu resztę kremu niewielką ilość. Czekoladę białą zetrzeć na tarce i udekorować boki tortu.
- na wierzchu delikatnie wylać resztę musu tak aby rozpłynął się na boki i delikatnie rozsmarować.
- tort schłodzić około 15 min aby mus stężał.
- Po wyjęciu z lodówki pozostałą część kremu umieszczamy w rękawie cukierniczym i ozdabiamy górę tortu. Układamy wcześniej przygotowane truskawki oblane czekoladą.
- Tort wsadzamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Mhm <3
Wygląda obłędnie
Również tak smakuje 🙂