Skip to content

Deserkowo.pl

Pyszne ciasta i desery

Menu
  • Facebook – Bądź na bieżąco
Menu

Tort Truskawkowy

Posted on 25 czerwca 202030 stycznia 2022 by Asia

Składniki:

tortownica 26 cm

BISZKOPT JASNY

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

BISZKOPT CIEMNY

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4/5 szklanka mąki pszennej
  • 1/5 szklanka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

DO NASĄCZENIA BLATÓW

  • 60 ml wody
  • 40 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

KREM (Do przełożenia i do ubrania tortu)

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany 36%
  • 90 g cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii

MUS TRUSKOWKOWY

  • 80dkg. truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru

KONFITURA DO PRZEŁOŻENIA

  • 300 g truskawek
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

DO DEKORACJI

  • 8-12 truskawek
  • 6 kostek czekolady białej
  • 6 kostek czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki śmietany 36%

Wykonanie:

  • papierem do pieczenia wyłożyć dno tortownicy (wykładamy dno, następnie nakładamy obręcz i zapinamy, odcinamy nadmiar papieru wystającego na zewnątrz). Boki tortownicy zostawić niewyłożone ani nieposmarowane tłuszczem
  • oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi partiami cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając
  • Mąkę wmieszać z proszkiem do pieczenia, następnie wsypać do jajek i wymieszać najlepiej ręką bardzo delikatnie, by masa pozostała puszysta i sztywna
  • wlać masę do tortownicy
  • piec w 160-170°C przez ok. 40 min lub do suchego patyczka
  • tak samo postępujemy z biszkoptem ciemnym
  • po tym czasie na podłodze ułożyć złożony 2 do 3 razy koc, wyciągnąć biszkopt z piekarnika i zrzucić w formie na koc z wysokości ok. 60 cm. Ponownie włożyć do wyłączonego piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić biszkopt do wystygnięcia. Ja piękę go zwykle wieczorem i zostawiam na całą noc
  • gdy biszkopt będzie całkowicie wystudzony, odkroić nożykiem boki od tortownicy i wyjąć z niej ciasto. Biszkopt przeciąć na 2 równe blaty
  • przygotować konfiturę do przełożenia: 300 g truskawek umyć, odszypułkować i pokroić w niewielką kostkę. Następnie wrzucić ją do garnuszka (najlepiej z grubszym dnem) i dodać cukier oraz sok z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu przez 15 do 25 min. – do momentu aż, uzyskamy dość gęstą konsystencję, która wolno ścieka z łyżki. Po wystudzeniu konfiturą powinna jeszcze zgęstnieć i mieć konsystencję dość gęstego dżemu. Dlatego należy podgrzewać ją do momentu, gdy uzyskacie odpowiednią gęstość, nawet jeśli potrzeba na to więcej czasu. Należy uważać, by nie przypalić konfitury!
  • przygotować płyn do nasączania: wycisnąć odpowiednią ilość soku z cytryny i rozmieszać go z wodą i cukrem
  • przygotować mus do tortu i dekoracji : truskawki zmiksować i podgrzewać w rondelku z cukrem. Dodać sypką galaretkę truskawkową i energicznie mieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do niej trochę gorącego musu, zamieszać i wlać do pozostałych truskawek mieszając całość jeszcze przez chwilę Wystudzić i gdy mus zacznie tężeć wyłożyć go na wystudzony biszkopt.
  • przygotować dekorację z truskawek z czekolady. Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu (nie wolno jej przegrzać). Dla nieco rzadszej konsystencji do polewy czekoladowej można dodać 1 łyżeczkę śmietany 36%. Polewę przelewamy do niedużego naczynia, maczamy truskawki i odkładamy na papier do pieczenia.
  • wyskrobać ziarenka z laski wanilii i najlepiej rozetrzeć palcami z odrobiną cukru, by się rozdzieliły
  • zrobić krem: ubić kremówkę – w tym celu powinna być dobrze schłodzona. Pod koniec ubijania dodać cukier z ziarenkami wanilii i chwilę miksować, następnie dodać serek mascarpone, wymieszać.
  • pierwszy blat ułożyć na paterze (biszkopt jasny) i nasączyć 1/4 płynu do nasączania, następnie wyłożyć konfiturę  i rozsmarować na nim 1/3 kremu
  • położyć drugi blat (biszkopt ciemny), również nasączyć go 1/3 płynu, następnie rozsmarować na nim mus truskawkowy 2/3 porcji
  • położyć następny biszkopt ( jasny biszkopt), nasączyć płynem, następnie wyłożyć konfiturę  i rozsmarować na nim 1/3 kremu
  • Położyć ostatni biszkopt (ciemny) Na bokach tortu rozsmarować kremu, a na wierzchu resztę kremu niewielką ilość. Czekoladę białą zetrzeć na tarce i udekorować boki tortu.
  • na wierzchu delikatnie wylać resztę musu tak aby rozpłynął się na boki i delikatnie rozsmarować.
  • tort schłodzić około 15 min aby mus stężał.
  • Po wyjęciu z lodówki pozostałą część kremu umieszczamy w rękawie cukierniczym i ozdabiamy górę tortu. Układamy wcześniej przygotowane truskawki oblane czekoladą.
  • Tort wsadzamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Tort od wewnątrz
Efektywna dekoracja tortu

3 thoughts on “Tort Truskawkowy”

  1. Torcik pisze:
    26 czerwca 2020 o 12:59

    Mhm <3

    Odpowiedz
  2. Smakosz pisze:
    9 lipca 2020 o 12:00

    Wygląda obłędnie

    Odpowiedz
    1. Ela pisze:
      6 stycznia 2021 o 14:45

      Również tak smakuje 🙂

      Odpowiedz

Skomentuj Ela Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie

  • Babeczki (8)
  • Bar mleczny (5)
  • Beza Pavlova (1)
  • Boże Narodzenie (5)
  • Ciasta (22)
  • Ciasteczka (15)
  • Deser (5)
  • Donaty (1)
  • Gofry (1)
  • Muffinki (6)
  • Nasze realizacje (6)
  • Pączki (2)
  • Pierniczki (2)
  • Rogaliki (1)
  • Sernik (7)
  • Sernik na zimno (4)
  • Słodkości z różnych stron świata (4)
  • Śniadanie (1)
  • Tarta (2)
  • Torty (3)
  • Wielkanoc (5)

Społeczność

Deserkowo - osładzamy życie
czerwiec 2025
P W Ś C P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
« sty    

Wypieczone

Kuchnia

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Wypieczone

Kategorie

  • Babeczki (8)
  • Bar mleczny (5)
  • Beza Pavlova (1)
  • Boże Narodzenie (5)
  • Ciasta (22)
  • Ciasteczka (15)
  • Deser (5)
  • Donaty (1)
  • Gofry (1)
  • Muffinki (6)
  • Nasze realizacje (6)
  • Pączki (2)
  • Pierniczki (2)
  • Rogaliki (1)
  • Sernik (7)
  • Sernik na zimno (4)
  • Słodkości z różnych stron świata (4)
  • Śniadanie (1)
  • Tarta (2)
  • Torty (3)
  • Wielkanoc (5)

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org
©2025 Deserkowo.pl | WordPress Theme by Superbthemes.com